Skip to main content

Het is zover: vanaf vandaag staat het volledige programma van Imagine Fantastic Film Festival online. De voorverkoop start over een week, op maandag 10 oktober, dus tijd genoeg om een en ander grondig door te spitten.

Het aanbod is er dan ook naar. Naast het reguliere programma van 70 lange en 46 korte films, plus zes tv-afleveringen, biedt het festival een brede waaier aan themaprogramma’s. In Lab Rats! komt het even onweerstaanbare als roekeloze geëxperimenteer met het menselijk lichaam aan de orde. Zelf aan de slag? Anatomisch kunstenaar Eleanor Crook geeft zowel een lezing als een workshop waarin je je eigen monster van was kunt creëren. In Mythen van de Wereld staat dit jaar verleden en heden van de Hongkongse genrefilm centraal. Met behalve een filmprogramma onder andere een lezing van schrijver Grady Hendrix onder de noemer ‘Hong Kong doesn’t exist’. En voor Imagine Expanded werden de meest recente en beste VR’s en XR’s geselecteerd. Rode draad: World Hopping, over avontuur en – het gevaar van – kolonisatie in het digitale universum. En dat is nog niet alles: voor professionals en zowel aanstormend als bewezen talent is er Imagine Industry, met pitch-competities, talks, workshops en masterclasses.

Openingsfilm The Menu: culinaire horror

Imagine opent op woensdag 26 oktober met The Menu, een zwarte horrorkomedie annex venijnige satire van regisseur Mark Mylod (o.a. tv-serie Succession), met Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy en Nicholas Hoult in de hoofdrollen. 

Een select groepje gasten is op weg naar Hawthorne Island, naar een exclusief restaurant voor een unieke food experience. Onder hen Tyler, een grote fan van sterrenkok Slowik, met zijn vriendin Margot. De chef introduceert iedere gang met verve, maar al gauw krijgt Margot het vermoeden dat er iets mis is.

The Menu, van distributeur The Walt Disney Company, gaat op 26 november a.s. landelijk in première. Wie durft, neemt hier alvast een voorproefje.

Imagine the world…

Al jaren haalt Imagine zijn films van over de hele wereld. Van vaste leverancier Zuid-Korea komen dit jaar onder meer de actiefilm Hunt en de genre bender Project Wolf Hunting. Te zien als double bill tijdens een Korean Night. Ook met The Witch Part 2 en The Roundup komen K-fans trouwens uitgebreid aan hun trekken. Het raadselachtige Tunesische Ashkal bewijst dat ook in minder voor de hand liggende regio’s uitstekend genrewerk wordt gemaakt. Net als in India, dit jaar vertegenwoordigd met Ajagajantharam, waarin een conflict rond een olifant totaal uit de hand loopt. En in het Mexicaanse Huesera vreest een zwangere vrouw dat een boze geest het op haar baby heeft voorzien. Europa en de Angelsaksische landen zijn als vanouds ruim vertegenwoordigd. Zo presenteert veteraan Dario Argento met Dark Glasses zijn nieuwste giallo en blaast het Canadese Polaris, over een meisje dat door een ijsbeer wordt opgevoed, de postapocalyptische film nieuw leven in.

Bijzonder dit jaar: Imagine-regular Alexandre Philippe is terug met maar liefst drie documentaires. In The Taking behandelt hij de ‘white gaze’ op het mythische westernlandschap. Lynch/Oz gaat over de relatie tussen het oeuvre van David Lynch en The Wizard of Oz. En in Leap of Faith gaat Philippe in gesprek met William Friedkin over The Exorcist. Een uitgelezen kans om je filmkennis bij te spijkeren. Last but not least houdt Imagine de vinger aan de pols van de Nederlandse genrefilm. Naast wederom een rijke oogst aan korte films in programmaonderdeel Nieuw Nederlands Peil, presenteren we dit jaar twee wereldpremières van eigen bodem: Sputum van regisseur Dan Geesin en Exhibit #8 van regisseur Ruben Broekhuis.

Kids Halloween

Ook de jongere fans van de fantastische film zijn bij Imagine onder de pannen. Tijdens het eerste festivalweekend worden er onder de noemer Kids Halloween verschillende activiteiten georganiseerd. Met in de FilmHallen een vertoning van de jaren 90-klassieker The Addams Family. Ook zeer geschikt voor ouders trouwens.

De 38ste editie van Imagine vindt van 26 oktober t/m 5 november plaats in LAB111 en de FilmHallen, Amsterdam.