Skip to main content

Imagine Expanded: World Hopping in VR

Met Imagine Expanded, podium voor VR, XR, games en andere vormen van digitale kunst, treedt het festival sinds enkele jaren buiten de traditionele, passieve filmervaring. VR, waarvan de mogelijkheden zich in hoog tempo

uitbreiden, heeft in het fantastische domein een vaste plaats verworven. Net als film begon ook VR ooit als een passieve ervaring, zij het in een 360 graden- driedimensionale omgeving. Een VR als Black Ice, over een moordenares die de herinnering aan haar daad probeert uit te wissen, biedt wél de mogelijkheid in het verhaal in te grijpen. En dat is nog maar één van een ruim dozijn geestverruimende VR’s die Imagine dit jaar heeft geselecteerd. Van psychedelische trips, zombies en weerwolven tot een handleiding voor het verwijderen van je eigen rotte kiezen!

Het ontdekken en exploreren van nieuwe werelden vormt een essentieel onderdeel van de VR-ervaring. Met exposities, workshops en lezingen duikt Imagine in het fenomeen world hopping. De tijd van het traditionele kolonialisme ligt achter ons, maar hoe voorkomen we dat we met digitaal world hoppen niet in dezelfde fouten vervallen? En hoe voorkomt de VR-wereld dat ze zich met huid en haar uitlevert aan de grote digitale spelers, de nieuwe ‘koloniale mogendheden’ op dit gebied?

De Australische VR & XR-magiër Sutu (echte naam: Stuart Campbell), die dit jaar met een retrospectief wordt geëerd, beweegt zich tussen twee werelden. In zijn Sutuverse is plaats voor projecten die zijn gerelateerd aan Hollywoodproducties als Doctor Strange en Ready Player One, maar ook voor verhalen over de Aboriginal-cultuur en Australië’s immigratiepolitiek.

Expanded indeed!

World Hopping

 

Imagine Industry: duwtje in de rug

De Nederlandse fantastische film kan nog wel een duwtje in de rug gebruiken en Imagine is daar sinds jaar en dag graag bij behulpzaam. Imagine Fantastic Talents geeft makers die werken aan hun eerste of tweede korte film
of webserie de kans hun project ter beoordeling aan een jury voor te leggen. Inmiddels zijn er zes projecten geselecteerd, waarvan de makers zullen deelnemen aan een tweedaagse workshop scenario en een matchmaking met filmcomponisten. Imagine Project Platform is er voor makers van een eerste of tweede speelfilm of serie, en voor ervaren makers die voor het eerst werken aan een fantastische film. Vier geselecteerde projecten krijgen een traject op maat aangeboden. Bovendien neemt het meest veelbelovende project deel aan de coproductiemarkt Frontières in Montréal. Tot slot biedt Industry Talks & Masterclasses alle professionals een programma van talks, masterclasses en workshops, met aandacht voor trends in de industrie, voor muziek en geluid in de fantastische film, en een fantastische borrel als afsluiting. Imagine Industry vindt plaats van 1 t/m 3 november. Locatie: LAB11

Fantastic Shorts: hoog peil

De grote namen uit het fantastische genre, van Carpenter en Cronenberg tot Spielberg en Scott, ze zijn allemaal begonnen met het maken van korte films. Maar vergis je niet, de korte film is óók een kunstvorm op zichzelf, waarvan de makers zich vaak een grotere artistieke vrijheid kunnen permitteren dan de makers van lange films, die met commerciële belangen te maken hebben. Jaar na jaar bewijst Imagine Fantastic Shortshoe baanbrekend, ontregelend, verrassend en divers het format kan zijn. Live-action, animatie, SF, horror, fantasy, comedy, psychologisch drama, geen genre ontbreekt. En als vanouds laten drie blokken Nieuw Nederlands(talig) Peil zien dat ook in de lage landen de productie hoog ligt, kwantitatief en kwalitatief. Ontdek de talenten van morgen, of gewoon die van vandaag.

Sputum

Wereldpremières: Sputum & Exhibit #8

Over Nederlands talent gesproken: Imagine presenteert dit jaar met gepaste trots maar liefst twee wereldpremières van vaderlandse bodem.

In Sputum betreden we een stoffig maar levensgevaarlijk universum waar een onbeschermd uitstapje kan leiden tot uitdroging en de dood. Om te overleven melken de heersende Antiques hun Bakelite-buren voor hun speeksel. Maar de Bakelites plannen een revolutie, met hulp van een onverwachte deserteur van de Antiques. Een experimenteel, dystopisch sciencefictionepos van filmmaker en beeldend kunstenaar Dan Geesin, met een knipoog naar de vroege Cronenberg en Von Trier, én een ontroerend liefdesverhaal.

Met Exhibit#8, het speelfilmdebuut van regisseur Ruben Broekhuis, keren we terug naar de maar al te herkenbare actualiteit. De Bosnische vluchteling Aisha maakt een documentaire over het asielzoekerscentrum waaruit zijn broer jaren geleden spoorloos verdween. Hij komt verontrustende zaken op het spoor, waarna de horror al snel buiten de oevers van de realiteit treedt. Exhibit#8 bewijst bovendien dat found footage horror alive & kicking is, als je het maar effectief inzet.

Exhibit #8

Volgende week: Volledig Programma!

Houd de website en onze socials in the gaten voor meer info. Imagine Fantastic Film Festival is 26 oktober t/m 5 november.