Skip to main content

 

Hoe zou jij fantastische cinema én beelden uit het archief van Beeld en Geluid willen combineren tot een nieuwe mindblowing productie? Imagine Film Festival en Beeld en Geluid dagen je uit. Doe je mee? 

Dien voor 15 maart jouw plan in voor een productie waarin archiefmateriaal een belangrijke rol speelt. Hoe zou jij dat aanpakken, wat levert jouw fantasie op, welk verhaal wil je vertellen en hoe zorg je ervoor dat het realiseerbaar is?

Voor de beste ideeën wordt drie keer € 1000 beschikbaar gesteld om deze verder te ontwikkelen.

Als geselecteerde maker ben je te gast bij de masterclass van Peet Gelderblom, maker van de virtuoze archival fiction film When Forever Dies (2020) (www.whenforeverdies.com) Deze masterclass vindt plaats op woensdag 14 april, tijdens de 37e editie van het Imagine Film Festival (7 – 17 april).

Beeld en Geluid en Imagine Film Festival beoordelen jouw plan, waarbij met name wordt gekeken naar haalbaarheid, artistieke visie en de rol van het archiefmateriaal. Peet Gelderblom geeft voorafgaand aan de masterclass feedback op de plannen van de geselecteerde makers.

Kortom: het begint met jouw idee en aan het eind heb je feedback, een startbedrag en een inspirerende connectie met Beeld en Geluid en het Imagine Film Festival.

Het Beeld en Geluid-archief is omvangrijk, zie bijvoorbeeld https://youtu.be/_qWM049zJb4, op het meeste archiefmateriaal rust echter auteursrecht.

Voor deze open call maken we gebruik van het deel dat vrij te gebruiken is (bijvoorbeeld onder een Creative Commons-licentie). Je kan daarvoor bladeren door de inspirerende verzameling openbeelden.nl.

Beeld en Geluid beheert één van de grootste audiovisuele collecties ter wereld met onder andere radio- en televisieprogramma’s, video(games), gifjes, websites en meer. Archiefmateriaal wordt gebruikt in talloze mediaproducties, van actuele televisieprogramma’s en documentaires tot creatieve autonome werken van kunstenaars.

Meer over de collectie van Beeld en Geluid: https://www.beeldengeluid.nl/makers

Imagine Film Festival is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eert Imagine ook de rijke historie ervan. https://imaginefilmfestival.nl/

 

Praktisch

Stuur uiterlijk 15 maart 10.00 uur jouw voorstel naar Cees Martens (projectleider Beeld en Geluid): cmartens@beeldengeluid.nl

Je voorstel moet bestaan uit een pdf-document met daarin:

  • Two-pager met synopsis, motivatie en reden waarom archiefmateriaal een meerwaarde is in je productie
  • CV
  • Portfolio

De selectie wordt eind maart bekendgemaakt.

Vragen? Stel ze aan: Cees Martens: cmartens@beeldengeluid.nl