Skip to main content

Halló, lente! Terwijl alles buiten groeit en bloeit, sluiten wij ons toch liever op in het donker. Er is voor genrefans nu al veel fijns te zien in de bioscoop – denk aan eerdere Imagine-titels zoals Nicolas Cage-satire Dream Scenario, Ariane Louis-Seize’s gestileerde vampierkomedie Humanist Vampire Too Sensitive to Kill en Conann, een gender bending ode aan Conan the Barbarian – maar de komende maanden komen er nog veel meer genrefilms uit. Dit zijn de titels waar wij bij Imagine het meest naar uitkijken.

Monkey Man  
Te zien sinds 4 april

Nu al uit: Dev Patels weergaloze Monkey Man, een actiethriller met een kritische sociaalpolitieke boodschap over het huidige corrupte systeem in India. Alleskunner Patel schreef het scenario, deed de regie én speelt de hoofdrol in het verhaal van Kid, een anonieme, van onderdrukte woede uit elkaar barstende vechter die via de wereld van illegale fight clubs de sinistere elite van Mumbai infiltreert. Patel liet zich onder andere inspireren door Koreaanse cinema, actiefilms uit Hong Kong, Indiase mythologie en – ja – ABBA, en het geweldige (en gewelddadige) resultaat móet je echt op groot scherm zien.

Civil War  
Te zien vanaf 11 april

Met Men gaf Alex Garland zijn kijk op #metoo en met opvolger Civil War geeft hij zijn ons zijn grimmige visie op de nabije toekomst van de ontwrichte Verenigde Staten. Kirsten Dunst en Wagner Moura spelen journalisten die verslag moeten doen van een allesverwoestende burgeroorlog. It’s the end of the US as we know it. 

Tiger Stripes 
Te zien vanaf 11 april

Soms betekent volwassen worden dat je het monster in jezelf… moet bevrijden! De puberteit is monsterlijk in deze rebelse festivalfavoriet uit Maleisië. Zaffan heeft het moeilijk: haar vrienden begrijpen haar niet echt en haar ouders zijn al helemaal een verloren zaak. Het wordt nog erger als Zaffan erachter komt dat haar fysieke zelf een angstaanjagend geheim verbergt. Tiger Stripes won op Imagine 2023 de Sea Devil Award voor beste feature. Ook in Cannes viel de film in de prijzen.

Augure
Te zien vanaf 18 april

Nog een Club Imagine-titel waarin Koffi, een jonge Congolese man, tijdens een familiebezoek in Kinshasa met zijn zwangere vrouw stuit op argwaan en bijgeloof. Augure (Omen) is dynamisch en energiek magisch realisme. Regisseur Baloji putte nadrukkelijk uit zijn eigen leven.

Sting
Te zien vanaf 25 april

Slecht nieuws voor iedereen met een spinnenfobie … In de Australische horrorfilm Sting raakt een heel appartementencomplex verstrikt in een ijzingwekkend web wanneer het huisdier van een jong meisje verandert in een bloeddorstig monster.

The Beast 

Te zien vanaf 9 mei

Regisseur Bertrand Bonello (Zombi Child, Nocturama) onderzoekt aan de hand van een liefdesverhaal dat zich uitstrekt over drie tijdsperioden de invloed van AI op onze menselijkheid. Een romantische, filosofische en visueel overrompelende puzzel met Lynchiaanse invloeden. Léa Seydoux en George MacKay spelen de star-crossed lovers.

The Sweet East 
Te zien vanaf 9 mei

Vorig jaar te zien op Imagine. Lilian, een rebelse scholiere in South Carolina, zou een kleinkind van Alice, Dorothy en Lolita in het Instagramtijdperk kunnen zijn, dwalend door een Wonderland geregeerd door de Wizard of Bros. Brutaal, onbevreesd en blind voor consequenties navigeert ze zowel het echte leven als sinistere fantastische ontmoetingen alsof het haar socialmediafeed is.

Krazy House 

Te zien vanaf 16 mei

Steffen Haars en Flip van der Kuil (van New Kids, jonguh) zijn terug met hun eerste internationale speelfilm, een balls to the walls actie-persiflage van Amerikaanse sitcoms uit de jaren 90. Denk Married with Children inclusief retro truien en naar de kerk op zondag, maar dan met meer kots, bloed en poep – en Jan Bijvoets met een Russisch accent.

IF
Te zien vanaf 16 mei

Regisseur John Krasinksi laat de muisstille wereld van A Quiet Place achter zich (prequel Day One komt uit in juni!) voor een magisch avontuur over een meisje dat erachter komt dat ze iedereens denkbeeldige vriendjes kan zien. De Engelse versie werd ingesproken door o.a. Phoebe Waller-Bridge en Steve Carell. Ryan Reynolds en Krasinksi zelf spelen de hoofdrollen.

Furiosa: A Mad Max Saga
Te zien vanaf 23 mei

Ronkend de zomer in met een nieuw hoofdstuk in het zandbestoven universum van George Miller: de origin story van het tofste personage uit Mad Max: Fury Road. Furiosa (Anya Taylor-Joy als de jonge versie van Charlize Theron) wordt meegenomen uit de Green Place of Many Mothers en belandt bij een grote motorbende in de woestijn. Dat voelt heerlijk vertrouwd.

Boy Kills World 

Te zien vanaf 30 mei

De laatste in ons voorjaarslijstje. Een krankzinnige post-apocalyptische actiefilm met Bill Skarsgård (Pennywise uit It) als Boy, een op wraak beluste, dove jongeman die het met behulp van een sjamaan en zijn eigen gigantische fantasie opneemt tegen een corrupte familie met een totaal gestoorde matriarch (Famke Janssen).

En dat is niet alles! Ook op het witte doek dit voorjaar: exorcismeverhaal Godless, een ballerina-vampier in Abigail, Michael Keaton regisseert Michael Keaton in Knox Goes Away, een nieuwe Planet of the Apes, cli-fi The End We Start From, horrorfilm Tarot, Amat Escalante’s nieuwe thriller Lost in the Night en Renny Harlin’s The Strangers, Chapter 1 (de aftrap van een nieuwe serie).

Veel plezier in de bioscoop de komende maanden, en wij zien je weer tijdens Club Imagine op 21, 22 en 23 juni.

Boy Kills World