Skip to main content

Speak No Evil

Gæsterne

Zaterdag 25 Juni

19:00 – 20:40

LAB111

Speak No Evil

Gæsterne

Een vakantievriendschap wordt langzaamaan ongemakkelijk in Christian Tafdrups boosaardige horror, met Fedja van Huêt en Karina Smulders.

Als een mens op zijn manieren beoordeeld wordt, dan is Speak No Evil de ultieme belediging – een horrorfilm waarin de sociaal geaccepteerde normen en beleefdheidsvormen je einde kunnen betekenen.

Tijdens een vakantie in Toscane maakt het Deense stel Björn en Louise, samen met hun jonge dochter Agnes, kennis met een Nederlandse familie: Patrick, Karin en hun zwijgzame zoon Abel. Hun vakantievriendschap verloopt zeer prettig, dus Björn en Louise zijn verheugd als ze kort na thuiskomst een uitnodiging ontvangen van het Nederlandse stel om een weekendje bij hen op het platteland te komen logeren. Wat eerst nog een leuk uitje lijkt, begint door een reeks misverstanden en het vreemde gedrag van hun gastgezin echter steeds oncomfortabeler te voelen. Al snel zijn Björn en Louise wanhopig op zoek naar een manier om uit dit helse weekend te ontsnappen, maar wellicht is het daarvoor al te laat…

Regisseur Christian Tafdrup volgt zijn briljante A Horrible Woman op met een horrorfilm over manieren (goede en slechte!) die bijna ondraaglijk scherp, eng en grappig is, maar ook onmogelijk te negeren. Met de vakantievriendschap als basis verkent hij geleidelijk de verschillende omgangsvormen van verschillende landen, en creëert daarbij een verhaal met een precaire en oncomfortabele spanning. Gezegend met een geweldige cast, verkent Tafdrup het idee van gehoorzaamheid als het ultieme kwaad, waarbij hij uit subtiele, kleine cultuurclashes ware horrormomenten haalt en naar een finale toewerkt die bijgezet kan worden bij de besten van het genre.

Speak No Evil werkt op een manier die moeilijk is te ontlopen en zal ongetwijfeld diep resoneren in het bewustzijn van de kijkers. Ga dus met ons mee op een trip naar Nederland en ontdek of je goede manieren je kunnen behoeden voor wat er te wachten staat.

 

Regie Christian Tafdrup

Denemarken 2022

97m

Met Fedja van Huêt, Karina Smulders, Morten Burian, Sidsel Siem Koch