Skip to main content

Horror Masterclass met Fabrice du Welz
i.s.m. Videoland Academy

Vrijdag 11 maart
17:00 uur
LAB111

De Waalse maestro Fabrice du Welz komt niet alleen naar Club Imagine voor zijn nieuwe film Inexorable, maar ook voor een horror masterclass.  

 Voor Fabrice du Welz was het zien van The Texas Chain Saw Masscacre het begin van zijn interesse in cultuur, kunst, cinema en literatuur. Dankzij Hoopers klassieker ontdekte hij Kafak, Bacon, Gogol, Hitchcock, Buñuel en nog veel meer. De weerslag van deze invloeden zijn terug te vinden in een œuvre waarin hij op een dwarse en moreel ambivalente manier de duistere kanten van de mensheid opzoekt. Zijn films Calvaire (2004), Vinyan (2008) en Alleluia (2014) ademen de sfeer van de horrorfilms uit de jaren zeventig: de onderbuik van de samenleving, groezelig en zonder duidelijke scheiding tussen goed en kwaad. Ondankde de Amerikaanse invloeden hebben zijn films nadrukkelijk een Belgisch karakter, met name de zogeheten Ardennen-trilogie: Calvaire, Alleluia en Adoration (2019). Wallonië beschrijft hij als ‘een voedingsbodem waar wanhoop, armoe en gewelddadige asocialen welig tieren’, niet minder dan een goudmijn voor folk horror.  

In gesprek met Hedwig van Driel gaat du Welz in op zijn invloeden en werk. Aansluitend vertoont Club Imagine zijn meest recente film Inexorable. 

Deze masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met Videoland Academy, het talentontwikkelingstraject voor jonge genrefilmmakers met commerciële potentie.  Partners zijn Videoland, International Film Festival Rotterdam (IFFR), Nederlands Film Festival (NFF), International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), en Dr. Script. 

Fabrice du Welz, fotografie: Kris Dewitte