Skip to main content

We zijn op dag 4 van het festival en de markt aanbeland, tijd voor de eerste indrukken.

Vooraf keken we uit naar de genrefilms in het festivalprogramma. Daarvan blijken twee films minder bij Imagine te passen dan we vooraf dachten: Amat Escalante’s Perdidos en la noche (Lost in the Night) en Lisandro Alonso’s Eureka. Die zijn niet voor ons festival. Tot het fantastische universum horen wel het al eerder genoemde Tiger Stripes, de sci-fi fantasy Animal Kingdom en het lastig te plaatsen The Sweet East. Al deze films gaan voor dit moment op onze lijst, die we aan het einde van Cannes met het team gaan bespreken. Dan besluiten we wat we gaan opvragen en wat nog even blijft liggen.

Intussen is er op de markt weer van alles te zien en via onze afspraken krijgen we tientallen screening links toegestuurd, die we allemaal na afloop van Cannes gaan bekijken. Van Deense serial killer thrillers tot Koreaanse actiefilms, het komt allemaal langs. Helaas kan ik over deze films minder zeggen: ze moeten nog een eerste publieksvoorstelling krijgen en tot die tijd moet ik mijn mening voor me houden. Maar ook van deze oogst zijn er al films die op onze bespreeklijst staan.

Vandaag en morgen staan ook in het teken van de work-in-progress: films die bijna klaar zijn en waarvan we een voorproefje van 10 tot 20 minuten te zien krijgen. Vandaag zijn de fantastische films uit Latijns-Amerika aan de beurt, morgen zien we een mix van films uit Noord-Amerika en Europa. Met een beetje geluk is een deel daarvan klaar in het najaar, en dan mogen we hopen dat er ook films bij zitten die we graag willen hebben.

En zo gaan we opgewekt en met een volle agenda het weekend in!

Chris Oosterom