Skip to main content

Thema: Mythen van de wereld – IRAN

MYTHEN VAN DE WERELD: IRAN, THE UNVEILED REVOLT

In het programma met een landenfocus, Mythen van de Wereld, staat dit jaar weer een land centraal: IRAN.

The Unveiled Revolt. Monsters, Myths and Power in Iranian genre cinema.
Duik in de wereld van de Perzische mythologie, waar vrouwelijke kracht en moed het winnen van angst en onderdrukking. Het Myths of the World-programma verkent de thema’s van vrouwelijke onafhankelijkheid en verzet in Iran, waar de Islamitische rechtsstaat, de economische crisis en diepgewortelde misogynie hebben geleid tot een strijd voor vrouwenrechten. Genrefilms uit Iran en de Iraanse diaspora kunnen hier een fascinerend licht op werpen.  

Via de klassieke mythes van djinns en de meer hedendaagse mythes van de dubbelganger kijken we naar de waarde van symboliek in het leven onder een theocratie. Volgens docente Zahra Khosroshahi is het de aanval van de djinn in Under the Shadow die “gebruikt wordt om kritiek te uiten op het Islamitische regime en diens indringing in de privéomgeving”. Regisseur Mani Haghighi legt uit hoe de gestalte van de dubbelganger in zijn film Subtraction symbool staat voor het feit dat “leven in een theocratie je in tweeën splijt. Je moet wel twee mensen worden om te kunnen overleven. Een privéleven, en een publiek masker.”

Door de kracht en weerbaarheid van vrouwen te eren toont dit programma de realiteit achter de angst. Via huiveringwekkende verhalen zien we hoe essentieel de ervaringen van vrouwen zijn geweest als drijfveer voor de huidige revolutie in Iran. Geworteld in het hart van Perzische legendes, nieuw en oud, zien we dat de voortdurende strijd voor gerechtigheid altijd is gevoerd met weerbaarheid en verzet tegenover ongelijkheid en onderdrukking. 

Behalve de vertoningen van vier hedendaagse Iraanse genrefilms, bestaat het programma uit een keynotelezing van dr. Zahra Khosroshahi, vier vrouwelijke verhalenvertellers die de rollen van sterke Iraanse vrouwen uit de Perzische mythologie en klassieke literatuur vertolken, en een talkshow met Iraanse vrouwelijke artiesten, geleerden en activisten uit de diaspora. 

  • 180º Rule – Farnoosh Samadi – Iran, 2020 
  • Chess of the Wind – Mahammad Reza Aslani – Iran 1976 
  • Subtraction – Mani Haghighi – Iran 2022 
  • Under the Shadow – Babak Anvari – UK, Jordan, Qatar, Iran 2016 

 

FANTASTISCHE THEMA’S

Imagine Fantastic Film Festival heeft meerdere thema’s. Een algemeen genre-breed programma, een landen focus, een special, een Expanded/VR programma, en het professionals programma onder het thema ‘Industry’. Lees hier meer over de thematisering van ons programma, of kies via onderstaande blokken rechtstreeks voor de betreffende thema-info.

THEMA

IFFF ALGEMEEN

info →

THEMA

FANTASTIC ALCHEMY

info →

THEMA

VIRTUAL ALCHEMY

info →

THEMA

MYTHEN VAN DE WERELD: IRAN

info →

THEMA

INDUSTRY

info →