Skip to main content


KORTE KUITSPIER, geregisseerd door Victoria Warmerdam, is uitgeroepen tot winnaar van de Iris Prize 2020, Cardiff’s International LGBT+ Short Film Prize. Er dongen 35 korte films mee naar de prijs. Dit is de eerste keer in de 14-jarige geschiedenis van het festival dat een film uit Nederland won. Met de prijs van£ 30.000 kan Victoria Warmerdam in Wales een nieuwe korte film maken.

De film had in 2019 zijn wereldpremière op Imagine Film Festival en was dit voorjaar nog eens te zien bij Imagine Rewind. Korte Kuitspier was genomineerd door partnerfestival Roze Filmdagen; Amsterdam LGBTQ Filmfestival. Werner Borkes, directeur Roze Filmdagen, over Victoria’s overwinning: “Als festival zijn we al vereerd dat we al jaren een nominerend festival zijn, en we zijn des te trotser dat onze genomineerde de prijs daadwerkelijk mee naar huis neemt. Het is geweldig dat een qua stijl typisch Nederlandse film, toch tot de verbeelding spreekt van een internationaal publiek met het universele verhaal over het wel of niet anders zijn.”

Philip Guttman, van de Iris Prize jury zegt: “Korte Kuitspier geeft een universeel gevoel weer van verkeerd begrepen worden op een hilarische, absurd komische toon, en is een klasse apart. Pikante dialogen, een sterke verhaallijn en ironisch acteren vormen de basis van een krachtige zwarte komedie. Anders, een homoseksuele man, wordt plotseling door iedereen om hem heen bestempeld als een ‘kabouter’, waarmee de film verwijst naar onze eigen samenleving die maar al te vaak mensen verkeerd identificeert. Filmmaker Victoria Warmerdam pakt op meesterlijke wijze vooroordelen en maatschappelijk autoritarisme aan, vastgelegd in een filmstijl die mooi contrasteert met het verlies van controle in een gekke wereld. Victoria Warmerdam ontpopt zich als een bijzondere, nieuwe comedy-regisseur”.

De Iris Prize staat in het teken van LHBTQ films en organiseert jaarlijks een internationaal queer filmfestival in Cardiff, Wales in oktober. Iris Prize LGBT+ Film Festival is de thuisbasis van de Iris Prize filmprijs ter waarde van £ 30.000 filmprijs, ‘s werelds grootste korte filmprijs.

Eerder door Roze Filmdagen genomineerden voor de  IRIS PRIZE (Cardiff)

2013 : NIET OP MEISJES  (docu), regie: Daan Bol
2014 : I LOVE HOOLIGANS (animatie/docu), regie: Jan-Dirk Bouw
2015 : INTRINSIC MORAL EVIL (dans), regie: Harm Weistra
2016 : BUDDY (fictie), regie: Niels Bourgonje
2017 : TOMMYTEEN18 (fictie), regie: Vincent Fitz-Jim
2018 : ANDERS (fictie), regie: Reinout Hellenthal
2019 : DANTE VS MOHAMMED ALI (fictie), regie: Marc Wagenaar