Skip to main content

It’s a Wrap!

Vannacht om 1 uur klonk met de bekendmaking van de winnaar van publieksprijs het officiële afscheidssaluut van het Imagine Film Festival 2022. De Silver Scream Award gaat dit jaar naar Escape to the Silver Globe van regisseur Kuba Mikuda. Een documentaire over het megalomane sciencefictionfilmproject On the Silver Globe van de Poolse regisseur Andrzej Zulawski (Possession), waarvoor de opnamen plaatsvonden midden jaren zeventig. Uiteindelijk zou Zulawski in 1988 met een versie van de op driekwart gestrande productie voor de dag komen, die op het festival van Cannes zijn première beleefde. Een verhaal dat herinneringen oproept aan Alejandro Jodorowksy’s onvoltooide verfilming van de roman Dune, onderwerp van de documentaire Jodorowky’s Dune, die in 2014 eveneens de publieksprijs van Imagine won.

Escape to the Silver Globe is de eerste van vijf films in het Imagine Best Of-programma van vandaag. 11:45, LAB111, zaal 1. Zie website voor het volledige programma.

Eerder op de avond, voorafgaand aan de Noorse satirische slotfilm Sick of Myself, waren al de andere prijswinnaars bekendgemaakt. Winnaar van de Imagine Pitch Award in het kader van het Imagine Project Platform werd Alice van regisseur Jan Verdijk en producent Daniel Dow. De Sea Devil (v/h Black Tulip) voor de beste feature film ging naar de Tunesische thriller Ashkal van regisseur Youssef Chebbie. De Méliès voor beste korte Europese film naar de Nederlandse kabouter-splatterkomedie Gnomes van Ruwan Heggelman. De Méliès d’Argent voor beste Europese featurefilm naar de aangrijpende horrorfilm Attachment van de Deen Gabriel Bier Gislason.

De 38ste editie van Imagine markeerde in meerdere opzichten een nieuw begin. Niet alleen verhuisde het festival van het voorjaar naar het najaar, en van Eye aan het IJ naar LAB111 en de FilmHallen in Amsterdam-West, ook de vormgeving kreeg een opknapbeurt, met het zeeduiveltje als opvallende mascotte bij het nieuwe festivallogo. Evenals vele andere culturele evenementen kreeg Imagine de afgelopen tweeënhalf jaar maar liefst twee lockdowns voor zijn kiezen. Het was hard werken om de organisatie weer op de rails te krijgen, maar de beloning bleef niet uit. Een prachtig evenement, waarmee we de liefhebber van de fantastische film eindelijk weer de levendige ambiance konden bieden die bij een festival hoort.

Tot volgend jaar!