Skip to main content

Oldboy 4K Restoration

Zaterdag 25 Juni

21:30 – 23:30

LAB111

Oldboy

Oldeuboi

Bijna twintig jaar na de originele release is Park Chan-wooks venijnige meesterwerk Oldboy terug op het grote doek in een schitterende 4K restauratie.

Wat is er nog te zeggen over Park Chan-wooks bonafide meesterwerk, dat zijn reputatie als een van de meest getalenteerde, intelligente en visueel interessante regisseurs van zijn (of enig andere!) generatie definitief bevestigde toen het op het witte doek gelanceerd werd?

Bijna 20 jaar na de originele release weet Oldboy nog steeds te shockeren, te prikkelen en tot de verbeelding te spreken op eren manier die we daarvoor of daarna zelden meer gezien hebben.

Oh Dae-su is een doorsnee zakenman die in 1988, na een lange avond vol drank, ontvoerd en zonder duidelijke reden vastgehouden wordt. Vijftien jaar leeft hij in gevangenschap, en in al die tijd is de tv in zijn kamer zijn enige bron van nieuws uit de buitenwereld – waaronder de moord op zijn vrouw en het feit dat hij daarvan beschuldigd wordt. Hij doodt de tijd met schaduwboksen en denkt alleen maar aan wraak. Op een dag wordt Oh Dae-su ineens vrijgelaten, ook nu weer zonder enige verklaring. Nu is het zaak om uit te vinden wie zijn mysterieuze kidnapper was, zodat hij antwoorden kan verkrijgen… en wraak.

Oldboy barst van de wilde en venijnige energie. Het is als een handgranaat op scherp die in de schoot van het publiek geworpen wordt. Wanneer het gecompliceerde web van het verhaal begint te ontrafelen en de duistere waarheid achter Oh Dae-su’s beproeving aan het licht komt, ontstaat een diepere laag die je in dit genre niet vaak tegenkomt: over karakter, boetedoening en alle kernprincipes van wat het betekent om een mens te zijn.

Het is een zeldzaam genoegen om Oldboy te kunnen presenteren op het witte doek, waar de impact het sterkst voelbaar zal zijn, waar de oogverblindende set-pieces het meest zullen resoneren en waar de onvergetelijke soundtrack ons nog zal achtervolgen als het laatste beeld allang van het doek verdwenen is. Vier met ons de geniale waanzinnige visie van regisseur Park Chan-wook.

 

Regie Park Chan-wook

Zuid-Korea 2003

120m

Met Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jeong