Feature, 82min
Argentinië, 2020
Spaans (Engels ondertiteld)

Regisseur: Cristian Ponce
Cast: Agustín Recondo, Casper Uncal, Germán Baudino, Héctor Ostrofsky, Hernán Altamirano, Iván Esquerré, Lucía Arreche, Luciano Guglielmino, Nadia Lozano
Genre: Horror

Een televisieshow beschuldigt een Argentijnse dictator ervan deel uit te maken van een mannelijke heksenkring. Intelligente en hilarische parodie raakt aan daadwerkelijke traumatische gebeurtenissen.

In het Argentinië van de jaren tachtig proberen journalisten van een latenightshow te onthullen dat een van de voormalige dictators klaargestoomd werd door een mannelijke heksenkring. Hiervoor maken ze niet alleen gebruik van een kroongetuige, maar smokkelen ze ook voorwerpen de studio in om hun zaak te ondersteunen. Intelligente en hilarische parodie gebruikt het fantastische genre om iets belangrijks te zeggen over daadwerkelijke traumatische historische gebeurtenissen.

History of the Occult speelt zich af in de jaren na de Argentijnse junta, en de angst en paranoia onder zowel journalisten als het grote publiek speelt een grote rol in deze sociopolitieke parodie. De set-up, met de journalisten die naar het programma kijken en wij als publiek die met ze meekijken, is slim gedaan. De connectie met de buitenwereld en het gekibbel van de journalisten draagt bij aan zowel de spanning als de komedie. Met zijn extreem gestileerde postexpressionistische tv-beelden en voortreffelijk acteerwerk is de film niet alleen een genot om te zien, maar ook een van de interessantste voorbeelden van het gebruik van fantastische genres om iets belangrijks te zeggen over daadwerkelijke historische gebeurtenissen.