Skip to main content

Tijd vliegt als je films kijkt!

We hebben tien ontzettend gave festivaldagen beleefd, en vandaag vieren we de allerlaatste dag met The Best of Imagine. The Best of Imagine is een showcase van best verkopende en populaire films tijdens het festival. Deze pareltjes (waaronder Silver Scream Award winnaar The Boy and the

Heron) vertonen we de hele dag, met de laatste voorstelling om 21.30 uur.

Wij willen onze oprechte dankbaarheid uiten aan het geweldige publiek. Jouw enthousiasme, steun en liefde voor cinema hebben van dit festival een spectaculaire reis gemaakt. Terwijl we afscheid nemen, wensen we je veel plezier en een geweldige filmische ervaring tijdens deze grote finale. We kijken er nu al naar uit je volgend jaar weer te verwelkomen op het Imagine Fantastic Film Festival 2024!

Awards!

Sea Devil – Tiger Stripes

De Sea Devil is de hoofdprijs van het festival voor de beste fantastische feature film. Voorheen heette deze prijs de Black Tulip, maar werd in 2022 omgedoopt naar het nieuwe festivalicoon. De jury van de Sea Devil bestaat dit jaar uit Cineville-redacteur Maan Meelker, journalist, componist en musicus Kevin Toma en Fauve de Ruiter, productiemanager bij Make Way Film. Zij waren unaniem en bekroonden Tiger Stripes van de Maleisische regisseur Amanda Nell Eu, over een opstandige tiener die in verzet komt tegen de strikte regels die haar worden opgelegd, tot de winnaar van de Sea Devil.

Tiger Stripes werd gecoproduceerd door het Amsterdamse PRPL en kreeg een bijdrage van het Filmfonds en het Hubert Bal Fonds van het International Film Festival Rotterdam.

Uit het juryrapport: “Wij hebben als jury niets dan lof voor de manier waarop de film de materie uiterst serieus neemt en zich tegelijkertijd niet schaamt voor een komisch element of haar low budget-karakter. De enorme charme, het sterke script, de verrassende muziek, en grote maatschappelijke relevantie maken dit dappere filmdebuut tot een onvergetelijke ervaring.”

Méliès d’Agent

De Méliès d’Argent wordt uitgereikt namens de Méliès International Festivals Federation (MIFF) aan de beste Europese fantastische speelfilm en korte film.

Korte film – A Kind of Testament

De jury voor de beste Europese fantastische korte film bestaat uit programmeur Stefan Schoorl en filmmakers Justus van den Elsen en Ruwan Heggelman (de winnaar van vorig jaar in deze categorie).

Uit het juryrapport: “Bijzonder is de vrije maar zorgvuldige mix van diverse stijlelementen, wat resulteert in een unieke ervaring. De film biedt een compromisloze reflectie op zowel de wereld waarin we leven, als de naderende toekomst. Daarom gaat de Melies d’Argent voor de beste korte film naar A Kind of Testament van Stephen Vuillemin.”

Speelfilm – Vermin

De speelfilmjury bestaat dit jaar uit Roffa Mon Amour-directeur Lisa Smith, schrijver en regisseur Zainab Goelaman en onderzoeker, docent en producent Emiel Martens.

Uit het juryrapport: “Deze film heeft alle ingrediënten in zich die een goede genrefilm nodig heeft en wij geloven dat de film ook commercieel veel potentie heeft. Een terechte en unanieme winnaar.”

SILVER SCREAM 2023 – The Boy and the Heron

En gisteravond middernacht was het zover, de laatste screenings waren voorbij, de laatste stemmen geteld en met trots presenteren wij Hayao Miyazaki’s The Boy and the Heron als de winnaar van onze publieksprijs de Silver Scream Award.

Voor de volle telling kan je volgende week op onze website het overzicht vinden.

PROGRAMMA THE BEST OF IMAGINE

Zaterdag 4 november presenteren we in LAB 1 The Best of Imagine, met de vijf best bezochte en gewaardeerde films.

Dit is het programma:

  • Halfway Home – 12:00
  • Vincent Must Die – 14:30
  • Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person – 16:45 Dream Scenario – 19:15
  • The Boy and the Heron – 21:30

Kaarten zijn te koop via de links.