Talkshow: Vrouwelijke Iraanse kunstenaars in de diaspora 

In een panelgesprek laten we Iraanse filmmakers, kunstenaars, academici en activisten uit de diaspora aan het woord over de huidige gebeurtenissen in Iran en de relatie tussen mythologie, maatschappelijke conventies, onderdrukking en de manier waarop kunst daartegen in verzet kan komen. Afgewisseld met fragmenten uit het werk van de gasten. Te gast zijn:  

Nafiss Nia, dichter, filmmaker en cultureel ondernemer. Nafiss is ook de oprichter en directeur van Granate, een organisatie die een grotere culturele inclusiviteit in film en literatuur nastreeft. Haar laatste film, Die middag, draait met veel succes in de Nederlandse bioscopen na lovende kritieken in de filmpers.   

Dr. Zahra Khosroshahi, filmwetenschapper en docent aan de afdeling Film- en Televisie Sstudies van de Universiteit van Glasgow. Doet onderzoek naar vrouwelijk activisme en verzet in de hedendaagse Iraanse cinema. Haar boek “Iranian Women Filmmakers: A Cinema of Resistance” komt dit jaar uit. Haar werk onderzoekt ook de rol en invloed van de Iraanse cinema op het wereldtoneel.  

Tina Farifteh, filmmaker, beeldend kunstenaar en fotograaf. Haar tentoonstelling Qoqnoos - You Can’t Burn Women Made of Fire was in 2023 te zien in De Melkweg. Farifteh cureerde voor de expo werken van vrouwelijke kunstenaars uit Iran en de Iraanse diaspora. Haar nieuwste film Kitten of vluchteling, een experimentele documentaire over empathie ten opzichte van vluchtelingen, gaat in première op het Nederlands Film Festival in 2023.  

Ghazaleh Ghobadi, professionele storyteller met een wetenschappelijke achtergrond. Haar verhalen belichten details van de levens van Iraanse vrouwen die over het algemeen vanuit het Westerse perspectief over het hoofd gezien worden. Ze wisselt deze verhalen af met verhalen uit de klassieke Iraanse literatuur.  Zij is een van de verhalenvertellers die dit jaar optreedt in het kader van de samenwerking tussen het Imagine Fantastic Film Festival, Mezrab House of Stories en The Amsterdam Storytelling Festival.    

Gespreksleider is Sahar Shirzad, programmamaker, schrijver en jurist met een specialisatie in mensenrechten. Als oprichter van de Refugee Millennials creëerde zij een platform voor voormalig vluchtelingen die meer dan 20 jaar in Nederland wonen. Ze is medeoprichter van de Afghaanse Azadi movement en het Azadi- collectief: een collectief van hoofdzakelijk jonge mensen met een Koerdische, Afghaanse of Iraanse achtergrond die samen strijden voor mensenrechten en vrijheid.