Feature, 93min
Groot-Brittannië, 2021
Engels (Engels ondertiteld)

Regisseur: Lucy Harvey, Danielle Kummer
Genre: Comedy, Documentary

Toneelgezelschap van buschauffeurs waagt zich aan een bewerking van Alien in een volstrekt authentieke, hilarische en ontroerende documentaire.

Ieder jaar maakt het toneelgezelschap van de plaatselijke buschauffeurs een kerstproductie, altijd in het kluchtige ‘panto’ genre. Maar de scenarist heeft daar genoeg van en stort zich op een bewerking van Alien. Het gevolg is geen hit bij de lokale bevolking, maar er volgt wel een uitnodiging voor het Londense West End. Feelgood documentaire is authentiek, hilarisch en ontroerend.

Alien on Stage is geen documentaire die het moet hebben van zijn weloverwogen vorm. De kracht van de film zit hem in de directheid waarmee de maaksters de lange weg van ploeterende kerstproductie naar een gevierd succes in Londen vastleggen. ‘Er valt nog wel wat te verbeteren,’ zegt de regisseur aan het begin van de film met veel gevoel voor understatement. Inderdaad hebben diverse leden van de cast moeite met hun tekst – het moet allemaal tussen werk en studie door. Maar het doorzettingsvermogen van de groep is aanstekelijk en de manier waarop de Alien-fans in het Londense theater het stuk omarmen is hartverwarmend.