Skip to main content

Talkshow – Djinn and Turkish Horror Cinema

Door

Een talkshow over de rol van de Djinn in Turkse horrorfilms, met een keynote van Dr. Cüneyt Çakırlar, muziek van Mehmet Polat, een korte filmvertoning en een talk met regisseurs Can Evrenol en Utku Uçar.

Dr. Cüneyt Çakırlars keynote ‘Djinns as transformative otherness – toxic kinship in postmillennial Turkish horror film’ gaat over de opkomst van Turkse Djinn-horrorfilms. Çakırlar deed met steun van de British Academy onderzoek naar de wereldwijde heropleving van folk horror. Op Imagine bespreekt hij hoe Djinn-horrorfilms – zoals de series Dabbe (2006-2015) en Siccin (2014-2024) – religie en folklore inzetten om een beeld te schetsen van de veranderende houding ten opzichte van gender, nationaliteit en familie in hedendaags Turkije.

Na de lezing wordt Can Evrenols korte film Haunted by Al Karisi the Childbirth Djinn (2018) vertoond, gevolgd door een gesprek met Çakırlar, Evrenol en regisseur Utku Uçar (Hüddam). De verschillende onderdelen van het programma worden muzikaal verbonden door de Nederlands-Turkse oedspeler Mehmet Polat. 

Dit event is een samenwerking tussen Imagine, het Yunus Emre Instituut Amsterdam en Café Belcampo.

Lees meer

Mythos: Djinn Stories

Door

Een avond vol Djinn-verhalen bij Mezrab. Deze verhalen werden oorspronkelijk verteld tijdens de vertoning van specifieke titels uit het Djinn-programma van Imagine 2024. Hieronder staat een overzicht van alle storytellers en de films waar ze hun verhalen op inspireerden.

Sarah Montazeri (Iran). Film: Three.
Sarah Montazeri gelooft in de kracht van theater om emoties op te wekken, mensen te verbinden en de wereld een betere plek te maken. Als een ware verhalenverteller kan Sarah zowel het publiek vermaken als diep ontroeren. Haar charisma en veelzijdigheid zorgen ervoor dat ze elk personage met verve kan neerzetten, of het nu historisch of fictief is. Ze weet hoe ze de juiste sfeer en emotie kan creëren, waardoor haar performances een blijvende indruk achterlaten. 

Sia Cyrroes (Iran). Film: Dabbe – The Possession. 
Sia Cyrroes komt oorspronkelijk uit Iran, van waar zijn ouders in 1992 zijn gevlucht. Cyrroes begon op zijn 17e met acteren. In 2016 werd Cyrroes gecast voor de rol van de Iraanse vluchteling Ramin Sabet in de jeugdserie SpangaS. Dezelfde rol speelde hij later ook in de spin-off SpangaS op zomervakantie. Ook speelde hij in Gouden Uur en Dertigers.  

Sahand Sahedivani (Iran). Film: The Death Throes.
Storyteller en muzikant Sahand Sahebdivani. Sahebdivani stond aan de wieg van het moderne storytelling in Nederland. In zijn shows combineert hij oude verhalen met persoonlijke (familie)geschiedenis. In 2004 startte hij platform Mezrab. In 2014 ontving hij de ‘Storyteller of the Year’-award, en in 2017 de Herman Divendalprijs.

Raffi Feghali (Libanon). Film: Hwjn.
Raffi Feghali werkt vooral vanuit Europa, de VS en het Midden-Oosten, en woont zowel in Amsterdam en Beirut. Als theatermaker haalt hij inspiratie uit de kruisbestuiving tussen improvisatietheater en storytelling (met name de ‘hakawati’-traditie). Zijn performances, schrijven, regie, radiodrama’s, sound design en muziek zijn hierop gestoeld. 

Can Bora (Turkije). Film: Hüddam 4: Ahmer.
Can Bora is een Turkse queer multimedia kunstenaar-researcher en somatic instructor die zich specialiseert in theater, dans, performance art en performance-based film. Can richt zich op het via het somatische lichaam onderzoeken en uitdagen van sociale en culturele systemen, structuren en codes. Hij heeft opgetreden en geëxposeerd bij onder andere Podium Mozaiek, OT 301, CC Amstel, De Brakke Grond en Grey Space in Amsterdam. 

Lees meer