Een jongen, zijn vader en een raadselachtige reiger, in misschien wel de laatste film van anime-grootmeester Hayao Miyazaki.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchten de jonge Mahito en zijn vader naar het platteland. De jongen rouwt om zijn moeder, die bij een brand is omgekomen. Wanneer zijn vader hertrouwt, brengt dit Mahito tot wanhoop. Een ontmoeting met een geheimzinnige reiger werpt een heel nieuw licht op zijn leven en verleden.  

Bijna tien jaar na The Wind Rises (Imagine 2014) is Hayao Miyazaki terug met een verhaal waarin naast zijn vertrouwde thema’s – kwetsbare familiebanden en de fragiliteit van de natuur – ook meer nadrukkelijk dan ooit plaats is voor het bloedvergieten van de oorlog. Daarbij maakt hij gebruik van zijn eigen jeugdherinneringen om een wereld te creëren die afwisselend gruwelijk en beeldschoon is. Zoals gebruikelijk schakelt Miyazaki moeiteloos van realistische animatie naar parallelle werelden met fabeldieren en vreemde wezens, allemaal even prachtig vormgegeven. Met meesterhand neemt hij de kijker mee in een meeslepende vertelling, naar een emotionele en ontroerende finale. Een schitterend afscheid van de grote regisseur. 

124 minuten
Japan
2023
Japans
(Engels ondertiteld)
Hayao Miyazaki