Thema: Expanded – World Hopping

EXPANDED/VR: World Hopping

Fantastische fictie is altijd bezig geweest met het bedenken van nieuwe machines en hun mogelijkheid om onze gedragspatronen te veranderen. Denk aan Alice die in het konijnenhol valt, Dr. Who die aan een hendel trekt in de TARDIS of Rick en Morty die van dimensie naar dimensie springen. Allemaal reizen ze door tijd en ruimte en overschrijden de drempel van wat Aldous Huxley omschreef als de Doors of Perception, waardoor hun kijk op de wereld fundamenteel veranderde. 

Nieuwe technologieën kunnen nieuwe manieren van bestaan creëren door te verbeteren of te veranderen waartoe ons lichaam en onze geest in staat zijn. Als cartografie en navigatie ontdekkingsreizigers creëerden, afstandsbedieningen ons in zappers veranderden en het internet ons tot surfers van de hypertekst maakte, welke nieuwe vorm van bestaan wacht dan om te worden ontgrendeld in het groeiende, immersieve landschap van virtual reality-headsets en metaversa? 

We kunnen nog niet weten wat de monopoliedromen van grote zakelijke spelers zullen betekenen voor het virtual reality-landschap, maar in zijn huidige vorm is het een groeiend onontgonnen gebied waar early adopters, avonturiers en pioniers voortdurend heen en weer springen tussen verschillende werelden met een snelheid en een niveau van immersie die nooit eerder ervaren zijn. 

Met Virtual Reality begint een nieuw tijdperk van avontuur en verkenning. We ervaren de zowel de spanning die gevoeld werd door zij die ooit nieuwe continenten ontdekten als een brandend postkoloniaal wantrouwen vanwege de motivaties van de machten die achter hen stonden. Achter elke Alan Quartermaine of Indiana Jones stond een imperium, en achter elke door gebruikers gegenereerde wereld zijn er servers en services van Big Tech.  

We nodigen je uit op een virtuele reis van WORLD HOPPING door een multiversum van VR-ervaringen en werelden, een reis voorbij alles wat je weet. We willen je ook uitnodigen ons te helpen bij het bedenken van manieren om te voorkomen dat dit nieuwe tijdperk van avontuur het nieuwe tijdperk wordt van digitaal kolonialisme. 

FANTASTISCHE THEMA’S

Imagine Fantastic Film Festival heeft meerdere thema's. Een algemeen genre-breed programma, een landen focus, een special, een Expanded/VR programma, en het professionals programma onder het thema 'Industry'. Lees hier meer over de thematisering van ons programma, of kies via onderstaande blokken rechtstreeks voor de betreffende thema-info.

THEMA

IFF ALGEMEEN

info →
THEMA

MYTHEN VAN DE WERELD: HONG KONG

info →
THEMA

LAB RATS!

info →
THEMA

EXPANDED/ VIRTUAL REALITY

info →
THEMA

INDUSTRY

info →