75 min.
Panelgesprek (75 min.)

In echte Lab Rats! fashion, zal Imagine’s jaarlijkse wetenschappelijke programma Things to Come zich richten op het huwelijk tussen het menselijk lichaam en technologische vooruitgang. Biohacker, futurist en schrijver Peter Joosten, onderzoeker en biomateriaalspecialist Dan Jing Wu en filmprofessor en moderator Patricia Pisters bespreken de huidige status van ‘human augmentation’, . Van kunstmatige slagaders tot organoïden en van hersenimplantaten tot weefselregeneratie. Hoe verhouden de wetenschappelijke ontdekkingen van vandaag zich tot sci-fi en speculatieve fictie van vroeger en nu, zoals Vesper, Crimes of the Future, Upgrade en natuurlijk Frankenstein en biohacking klassieker Tetsuo. Hoe kunnen slimme moleculen menselijk weefsel repareren en vervangen? Wat is er nodig om ‘bovenmenselijk’ te worden? En waar trekt men de grens tussen het gebruik van technologie om ons lichaam te verbeteren, in plaats van het alleen maar te genezen? 


  


Het panel wordt begeleid door fragmenten uit fantastische films en het publiek wordt aangemoedigd om mee te denken en mee te praten. Na afloop en later in de week kun je kijken naar een van de bijzondere Lab Rats! filmvertoningen in het programma, zoals Tetsuo II of Vesper. 


Patricia Pisters is hoogleraar film bij de afdeling Mediastudies aan de UvA. Haar boek New Blood in Contemporary Cinema: Women Directors and the Poetics of Horror verscheen in 2020 bij Edinburgh University Press. Ze schrijft en doceert over de rol van film met betrekking tot (collectief) bewustzijn, psychedelica en over elementaire media. 


Peter Joosten is een futurist, biohacker en keynote spreker. Hij schreef het boek ‘Supermens’ en onderzoekt de impact van menselijke augmentatie en transhumanisme in zijn keynotes, op zijn blog en YouTube-kanaal. Peter is gastdocent aan de TU/e en associate bij Next Nature. 


Dan Jing Wu is onderzoeker bij Dankerslab (TU/e). Daarnaast is ze ondernemer, spreker, blogger en ambassadeur van KNAW Faces of Sciences. Een deel van haar onderzoek richt zich op het herstellen en vervangen van weefsels in het lichaam met behulp van biomaterialen (‘plastic’) die biologische interacties nabootsen.