Archief: Imagine 2016

Om de volledige website van 2016 te bekijken, met alle nieuwtjes en het complete  filmprogramma   klik hier.

Op donderdag 14 april startte het 32ste Imagine Film Festival in EYE, waar elf dagen lang de fantastische film centraal stond. Met het beste en meest prikkelende op het gebied van fantasy, science fiction, horror, anime en alles daar tussenin. Masterclasses, lezingen en een omvangrijk randprogramma zorgden voor context, verdieping en een breder perspectief.


Het jaarlijkse themaprogramma richtte zich ditmaal op architectuur. Onder de noemer Building Dreams & Nightmares keken we naar de rol van architectuur in de fantastische film en hoe fantasieën   tot leven gebracht werden. Zo werd er tijdens de masterclasses van regisseur Alex van Warmerdam en setdesigner Anshuman Prasad ingezoomd op het van A tot Z vormgeven van nieuwe werelden, spraken we tijdens het symposium   over de toekomst van onze steden en werd er tijdens verschillende lezingen aandacht besteed aan de rol van architectuur in sciencefictionfilms.

Er was ruime aandacht voor de Nederlandse fantastische film tijdens Imagine NL, een dag met nieuwe Nederlandse filmprojecten en recente korte films, uiteraard in het bijzijn van de makers. Nieuw talent pitchte hun projecten tijdens de Pitchwedstrijd en er was een lezing van Annick Mahnert over de internationale kansen voor Nederlandse filmprojecten. 

Natuurlijk was de kern van het festival een scherpe selectie van de beste fantastische cinema van het afgelopen jaar. Met prikkelende science fiction, adembenemende fantasy, horror  en ontroerende anime.

Awards en jury's
De winnaar van de Black Tulip Award was Into the Forest van Patricia Rozema.
De jury van 2016 bestond uit Gawie Keyser, journalist en radiomaker van onder andere Gawie weet raad, Lauren Murphy, cultureel programmeur bij hotspot Pllek, en Joost de Vries, filmproducent van o.a. Boy 7.

De winnaar van de Moviezone Award 2016 was JeruZalem van Doron & Yoav Paz.
De jeugd heeft de toekomst en zo is het bij Imagine ook. Daarom werkt Imagine al een aantal jaren samen met Moviezone, het educatieprogramma van EYE. Bij Imagine heeft Moviezone zijn eigen jury, in de leeftijd van 16 tot 19 jaar. De prijs is een grote eer voor regisseurs, omdat ze erin geslaagd zijn om ook een jong publiek met hun film te bereiken. 
De jury ziet tien films uit alle onderdelen van het programma en ontmoet enkele makers. Dit jaar bestond de jury uit Arjen de Feijter uit Terneuzen (17 jaar, tevens reporter), Iris Vaessen uit Mill (17 jaar), Kalin Popov uit Hoofddorp (18 jaar), Fleur Harshagen uit Batenburg (16 jaar) en Jiska Warmels uit Aalsmeer (18 jaar). 

De Méliès d’Argent is de prijs voor de beste Europese fantastische film. De prijs is een initiatief van de Europese Fantastische Film Festival Federatie (EFFFF), waarvan Imagine mede-oprichter is. De jury van 2016 bestond uit journaliste Sacha Gertsik (De Filmkrant), auteur Thomas Olde Heuvelt (o.a. HEX) en filmrecensent Vincent Hoberg (Nieuwe Revu, Zone 5300). De award ging naar The Survivalist van Stephen Fingleton.

Bekijk hieronder de Imagine reports van 2016, gemaakt door Dyzlo Film.  Een foto impressie bekijk je hier.