Feature, 92min
Estland, Zweden, Servië, België, Groot-Brittannië, 2020
Engels

Regisseur: Chino Moya
Cast: Adrian Rawlins, Burn Gorman, Geza Rohrig, Kate Dickie, Ned Dennehy, Tanya Reynolds
Genre: Fantasy, Science fiction

Een dystopische wereld is de setting voor een veelvoud aan grimmige verhalen. Een sterk staaltje filmmaken dat je nog lang bij zal blijven.

In een dystopische wereld van de ergste post-Sovjet-soort, zijn twee mannen dode lichamen aan het bergen. Uit hun gesprekken maken we op dat deze lichamen gebruikt zullen woorden voor voedselproductie. Tijdens hun dienst vertellen ze elkaar verhalen die net zo grimmig en absurd zijn als de films van de Zweedse regisseur Roy Andersson. Een sterk staaltje filmmaken dat je nog lang bij zal blijven.

Undergods is een soort omnibusfilm, maar ook meer dan de som der delen. De rode draad in de film wordt gevormd door de gezamenlijke thema’s in alle verhalen: een vreemdeling die arriveert en de levens van anderen uit balans brengt, de onzekerheid die mensen voelen over hun eigen kwetsbare bestaan. Deze existentiële ondertoon wordt nog eens versterkt door de adembenemende look van de film, die doet denken aan het werk van de Zweedse regisseur Roy Andersson. De film is blijkbaar opgenomen in Estland en Servië en naast de torenhoge vervallen fabrieken en pakhuizen lijken de levens van de bewoners extra nietig. Een sterk staaltje filmmaken dat je nog lang bij zal blijven.