Feature, 94min
Duitsland, Oostenrijk, 2020
Duits (Engels ondertiteld)

Regisseur: Sandra Wollner
Cast: Ingrid Burkhard, Simon Hatzl, Susanne Gschwendter
Genre: Drama, Mystery, Science fiction

Ingetogen, intelligente en provocactieve sci-fi uit Oostenrijk. Regisseur Sandra Wollner won in 2020 de Special Jury Award op het filmfestival van Berlijn.

Elli woont bij haar vader Georg, die haar voedt met zijn herinneringen aan zijn verloren dochter. Maar Elli heeft vreemde visioenen en loopt soms zomaar de bossen in. Is er iets mis met de data en de machine? Of is er iets mis met de intenties van de mens? Ingetogen, intelligente en provocatieve sci-fi was prijswinnaar in Berlijn.

The Trouble with Being Born stelt in de kleine momenten vaak grote, verontrustende vragen over het gebruik en misbruik van kunstmatige intelligentie en de last van persoonlijke herinneringen. In het uitdrukkingsloze gezicht van Elli zien we weinig. Toch krijgen we via geluid en beeld flarden van haar waarneming mee, en hoe zij probeert de emotionele rugzak die ze heeft meegekregen te duiden. Is het verantwoord om de leegte die wij mensen kunnen voelen, zo op te vullen? Of maken gebroken mensen gebroken machines?