Special, 90min

Engels

Genre: Talkshow

Kan gepixeld bloed koken en kunnen virtuele aderen bloeden? Kan je een beetje sterven door de aanraking van een virtuele hand? Dragen wij virtuele huiden, of dragen zij ons?

Striking Vipers is de titel van de eerste episode van het vijfde seizoen van Black Mirror, waarin twee vrienden hun vriendschap nieuw leven inblazen door een VR-vechtspel te spelen waarbij ze erachter komen dat ze zich seksueel tot elkaar aangetrokken voelen via hun virtuele avatars.
Samen met onze gasten kijken we naar de populairste VR-fantasieën, bekend geworden door baanbrekende sciencefictionwerken als Black Mirror, Ready Player One, Existenz en The Matrix, en confronteren deze met de realiteit van leven, liefhebben, dromen en lijden in de six degrees of freedom die onze moderne virtual reality-tech ons biedt.
Sciencefiction is nooit nauwer verbonden geweest met onze daadwerkelijke ervaringen dan in VR en het dwingt ons tot de vraag: wat zijn de complicaties van onze sociale identiteit wanneer we die kruisen met technologie van een extended reality?

Deze talkshow over VR-lichamen zal live gestreamd worden vanaf VR Chat. De deelnemers zijn:
Joe Hunting – documentairemaker die uitsluitend in het ecosysteem van VR Chat werkt.

Dhoya Snijders – senior researcher die de effecten van informatietechnologie op de samenleving onderzoekt. Momenteel doet hij onderzoek naar surveillancetechnologie, de ethiek van augmented en virtual reality en maatschappelijke vragen rond radioactief afvalprojecten.

Deirdre V. Lyons – VR-actrice, wier laatste rol Prospero was in de live en immersieve theatrale productie van The Under Presents: Shakespeare’s The Tempest.

Daniëlle Hooijmans – artiest, onderzoeker en co-creator van The Machine To Be Another van BeAnotherLab.