Special, 90min

Engels

Genre: Panelgesprek

De relatie tussen de mens en KI wordt in toenemende mate intiem: we gaan ermee naar bed, we vertellen er onze geheimen aan, we maken er baby’s mee en we wenden er de dood mee af. Wat voor kansen biedt dat de mens, en wat voor risico's liggen daarbij op de loer?

In de serie Devs wil een van de slimste koppen van Silicon Valley eigenlijk alleen maar zijn overleden dochtertje terug. In Marjorie Prime (2017) bestelt een nabestaande een exacte kopie van een overleden geliefde, die gevoed wordt met data uit het leven van de dode. Soortgelijke ideeën vind je in het controversiële The Trouble with Being Born en Empty Body, beide dit jaar te zien bij Imagine. Het is hip, ook in het echte leven: uitvaartbedrijven bieden hologrammen aan, zodat je ook na iemands dood oog in oog kan (blijven) staan met je dierbaren, en makers experimenteren met KI-seances en virtuele IVF.
In een panelgesprek met filosoof Naomi Jacobs, (film)makers en futurologen bespreken we de effecten van KI op onze (intieme) relaties en de voor- en nadelen van het ‘eeuwige leven’, maar ook het afwenden van een afscheid dat hiermee wordt bewerkstelligd.