Feature, 81min
Hongarije, 1981
Hongaars (Engels ondertiteld)

Regisseur: Marcell Jankovics
Genre: Adventure, Animation, Fantasy

Mensachtige merrie gebruikt superkrachten om prinsessen te redden in een Hongaarse cultanimatiefilm, gerestaureerd in al zijn psychedelische, zinsbegoochelende glorie.

Een witte merrie baart drie mensachtige zonen. Nadat ze tot hun 21ste borstvoeding hebben gekregen, is de jongste sterk genoeg om de wereldboom uit zijn 77 wortels te trekken. Samen met zijn twee broers daalt Treeshaker af in de onderwereld om drie prinsessen te redden van meerhoofdige draken. Gloednieuwe 4K-restauratie toont deze cultanimatiefilm uit 1981 in al zijn psychedelische, zinsbegoochelende glorie.

Voor het verhaal van zijn film gebruikte regisseur Marcell Jankovics verschillende elementen uit inheemse volksverhalen en voegde deze samen tot iets wat min of meer bekend aanvoelt. Wat zijn film bijzonder maakt is het verbluffende visuele vuurwerk. Zijn inspiratie haalt hij uit de jaren 70, van psychedelica en popart tot propaganda en avant-gardistisch schilderwerk. In een meedogenloos tempo laat hij de beelden bewegen, draaien en tollen, en dat alles in felle, heldere kleuren. Een unieke elektronische soundtrack en de bulderende stemmen van de mythische personages dragen bij aan een overweldigende kijkervaring. Dankzij de prachtige 4K-restauratie van het Hongaarse Filmarchief kan Jankovics’ fantastische universum eindelijk in al zijn zinsbegoochelende glorie worden gezien op het grote scherm.