Feature, 93min
Nieuw-Zeeland, 2020
Engels (Engels ondertiteld)

Regisseur: James Ashcroft
Cast: Daniel Gillies, Erik Thomson, Matthias Luafutu, Miriama McDowell
Genre: Thriller

Een kampeertocht verandert in een nachtmerrie in deze zenuwslopende thriller waarin schuld en vergelding centraal staan, met een ondertoon van rassenongelijkheid.

Leraar Alan en zijn familie trekken eropuit om te gaan wandelen en kamperen in een afgelegen deel van Nieuw-Zeeland. Op hun eerste avond rond het kampvuur verschijnen twee indringers. Ze geven hen hun autosleutels en geld, maar dat is bij lange na niet genoeg. De familie wordt gedwongen in hun auto te stappen en meegenomen op een nachtelijke helletocht. Zenuwslopende thriller waarin schuld en vergelding centraal staan, met een ondertoon van rassenongelijkheid.

Het adembenemende decor van de Nieuw-Zeelandse wildernis maakt in James Ashcrofts debuutfilm al snel plaats voor de claustrofobische omgeving van de gezinsauto waarin het grootste deel van de film zich afspeelt. In deze ruimte, waaruit ontsnapping onmogelijk is, ontvouwt zich een psychische strijd tussen de hoofdontvoerder en Alan. Het wordt duidelijk dat dit geen gewone overval of ontvoering is, en het conflict verplaatst zich al snel naar kwesties van schuld en vergelding die te maken hebben met Alans verleden. Hiermee verweven is een thema van rassenongelijkheid, omdat zowel de vrouw van Alan als een van de kidnappers een Maori-achtergrond heeft, wat nog een extra nuance toevoegt aan de morele dilemma’s in deze zenuwslopende thriller.