Een schokkende ontdekking over gezichtsherkenning is het beginpunt voor een aangrijpende documentaire over de menselijke tol die geëist wordt door kunstmatige intelligentie.

Tijdens haar onderzoek naar gezichtsherkenningssoftware ontdekte researcher Joy Buolamwini dat het algoritme haar gezicht niet kon detecteren – totdat ze een wit masker opzette. Ze kwam er al snel achter dat de meeste van dergelijke programma’s gebaseerd zijn op datasets die vooral gericht zijn op witte mannen. Aangrijpende documentaire onderzoekt de menselijke prijs van kunstmatige intelligentie: hoe technologie ongelijkheden in ras, geslacht en klasse in stand houdt.

De openingsscène van Shalini Kantayya’s onthullende documentaire zou op zichzelf al schokkend genoeg zijn, maar naarmate ze dieper in de data achter kunstmatige intelligentie begint te graven, stapelen de verontrustende waarheden zich snel op. Technologie mag dan het onderwerp zijn, maar Kantayya blijft gefocust op de menselijke kant van het verhaal. Met een groot aantal voornamelijk vrouwelijke experts laat ze zien ze dat kunstmatige intelligentie dan misschien wel naar de toekomst kijkt, maar onze datasets volledig in het verleden zijn blijven steken, met alle problemen en ongelijkheid van dien. Muziek en graphics verwijzen naar 2001: A Space Odyssey en het beeld van sciencefiction in het algemeen. Die science is echter al lang geen fictie meer.

Documentary
90 minuten
VS, China, Groot-Brittannië
2020
Engels
Shalini Kantayya