Special, 90min

Engels

Genre: Panelgesprek

Kunstmatige intelligentie vinden we overal om ons heen: van corona-apps tot TikTok en van gezichtsherkenning tot deep fakes. Terwijl we gedefinieerd worden door KI moeten we niet vergeten ons af te vragen wie KI definieert – en wat dat ons oplevert: een zorgzame en creatieve KI of een bevooroordeelde en gevaarlijke?

Tijdens dit event gaan we in op vragen die worden opgeworpen door de op Imagine vertoonde documentaire Coded Bias. Deze film confronteert ons met de duistere kanten van KI en laat onder meer wetenschapper Joy Buolamwini aan het woord. Buolamwini onderzoekt raciale vooroordelen in de algoritmes van gezichtsherkenning en richtte in de VS de Algorithmic Justice League op. Met Marleen Stikker en Stefania Milan proberen we de ware ‘intelligentie’ van KI te duiden, en de invloed ervan op onze democratische samenleving.
Marleen Stikker is oprichter en directeur van de Waag Society en voormalig ‘burgemeester’ van De Digitale Stad. Op dit moment zit ze in het bestuur van Public Spaces, een coalitie die zich bezighoudt met het internet als publieke ruimte.
Stefania Milan is Associate Professor of New Media and Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam. In haar werk onderzoekt ze de wisselwerking tussen digitale technologie, activisme en bestuur, met een focus op infrastructuur en politieke autonomie.