Feature, 86min
Turkije, 2020
Turks (Engels ondertiteld)

Regisseur: Emre Akay
Cast: Adam Bay, Ahmet Rifat Sungar, Billur Mellis Koç, Emre Yetim
Genre: Thriller

Een vrouw moet vluchten voor eerwraak in een spannende thriller die maatschappelijke en culturele kwesties bij het verhaal betrekt.

De echtgenoot van Ayse, een politieagent, betrapt haar met haar minnaar. Ze moet vluchten omdat niet alleen haar man achter haar aan zit, maar ook al zijn vrienden. Hun doel is niets minder dan haar vermoorden om zijn eer te redden. In een vijandige omgeving weet Ayse niet wie ze om hulp kan vragen. Spannende thriller die maatschappelijke en culturele kwesties bij het verhaal betrekt.

De opzet van deze Turkse thriller is eenvoudig: een vrouw is op de vlucht voor haar moordenaars. Maar binnen het kader van de Turkse plattelandssetting heeft de regisseur iets te zeggen over de traditionele waarden van Turkse families en instellingen. Ayse kan geen hulp verwachten van de politie of van een buschauffeur, en het wordt duidelijk dat de praktijk van eerwraak doorgegeven wordt van de ene mannelijke generatie naar de volgende. Deze maatschappelijke en politieke kwesties zitten verpakt in een spannende thriller die goed gekeken heeft naar rape/revenge-films als I Spit On Your Grave. Het is een film die alles in zich heeft: een goed tempo, strakke montage en geweldig gebruik van de schitterende uitgestrekte landschappen.