Feature, 105min
Iran, VS, 2020
Perzisch, Engels (Engels ondertiteld)

Regisseur: Kourosh Ahari
Cast: Leah Oganyan, Niousha Jafarian, Shahab Hosseini
Genre: Horror

Iraans expatkoppel en hun baby belanden in een huiveringwekkend hotel in deze voortreffelijke horrorfilm met een flinke scheut Lynchiaanse bizarheid.

Een Iraans expatkoppel, woonachtig in L.A. met hun dochtertje, keert huiswaarts na een etentje met een ander stel. Echtgenoot Babak heeft een paar drankjes gehad, maar staat er toch op dat hij rijdt. Als hun GPS het begeeft en ze in rondjes blijven rijden gaan ze naar het dichtstbijzijnde hotel. Hier wordt hun nacht pas echt een nachtmerrie, en eentje met een flinke scheut Lynchiaanse bizarheid.

Twee kwesties staan centraal in The Night: te lang genegeerde huwelijksproblemen en het gevoel van ontheemding dat deel uitmaakt van het expatbestaan. Deze kwesties uiten zich zowel in paranormale gebeurtenissen als in meer wereldse onheilspellende voortekenen: een zwarte kat, een bedelaar die in Farsi mompelt, enzovoort. Dat de hoofdrolspelers ouders van een klein kindje zijn maakt de film des te effectiever, omdat elke scène de potentie voor ontvoering of verwonding van de baby heeft. De mengeling van Iraanse en Amerikaanse cinema werkt hier wonderwel en resulteert in een voortreffelijke horrorfilm, met een flinke scheut Lynchiaanse bizarheid.