Feature, 87min
Rusland, 2020
Yakut, Russisch (Engels ondertiteld)

Regisseur: Kostas Marsaan
Cast: Borislav Stepanov, Marina Vasilyeva, Matrena Kornilova
Genre: Drama, Horror, Thriller

Een verwesterde zoon gaat de confrontatie aan met zijn traditionele familie in een behoedzaam opgebouwde Russische folkhorrorfilm vol landelijke en inheemse mystiek.

Aisin woont met zijn ouders op een afgelegen boerderij. Zijn broer Timir wil dat zijn vader de boerderij verkoopt om zijn enorme schulden af te betalen. Als Timir de boerderij bezoekt lopen de spanningen snel op en wanneer hun vader een beroerte krijgt, lijken er mysterieuze krachten aan het werk te zijn in de omgeving. Landelijke en inheemse mystiek verweven tot een behoedzaam opgebouwde folkhorrorfilm.

Deze tweede speelfilm van regisseur Kostas Marsaan is gesitueerd in de geïsoleerde Sakha-regio in de meest oostelijke uithoek van Rusland. Het gevoel van afzondering en naderend onheil wordt meteen neergezet in de openingsscène die plaatsvindt in de negentiende eeuw. Een sprong naar het heden, en er lijkt niet veel veranderd te zijn. Marsaan plaatst de familie en de verwesterde Timir – met een Europees-Russische vrouw – zeer effectief tegenover elkaar. Timirs minachting voor hun levenswijze is vanaf het begin duidelijk, maar het is de familie die zich staande houdt en Timir die zijn hand overspeelt. In de slotakte verandert de film van familiedrama in mystieke horror, waarbij de behoedzame opbouw zich dubbel en dwars uitbetaalt.Een verwesterde zoon gaat de confrontatie aan met zijn traditionele familie in een behoedzaam opgebouwde Russische folkhorrorfilm vol landelijke en inheemse mystiek.