Things to Come: De menselijke maat van KI
We kunnen er niet meer omheen: Artificial Intelligence (AI) is deel van ons leven, van de Corona-app tot TikTok en van gezichtsherkenning tot deep fake. Dit jaar leggen we in ons wetenschapsprogramma Things to Come de toekomstvisioenen van science fiction over AI naast de ontwikkelingen van vandaag.

 Het gaat daarbij niet zozeer om de machine, als wel over hoe wij invulling geven aan onze relatie en verbondenheid met het systeem. We voeden AI maar al te graag, maar AI voedt inmiddels ook onze gewaarwording. En het monster lijkt op de maker: AI kan bevooroordeeld zijn, maar ook zorgzaam en creatief. Er zijn doomsday scenario’s, maar ook visioenen van grenzeloze mogelijkheden. Kan AI de mensheid verbeteren of zelfs moreel overstijgen? Hoe houden we de (creatieve) controle, hoe kunnen mens en AI elkaar versterken?

 

LIVING WITH THE MONSTER: UNCANNY INTIMACY

De relatie tussen de mens en KI wordt in toenemende mate intiem: we gaan ermee naar bed, we vertellen er onze geheimen aan, we maken er baby’s mee en we wenden er de dood mee af. Wat voor kansen biedt dat de mens, en wat voor risico’s liggen daarbij op de loer?

Panelgesprek
90min

LIVING WITH THE MONSTER:THE NEXT STEP FOR HUMAN-AI RELATIONS

Alle doemscenario’s terzijde: welke eindeloze mogelijkheden liggen er in de toekomst in het verschiet voor de relatie tussen mens en KI?

Keynote en interview
75min

BITS OF BIAS – ISM MET SPUI25

Kunstmatige intelligentie vinden we overal om ons heen: van corona-apps tot TikTok en van gezichtsherkenning tot deep fakes. Terwijl we gedefinieerd worden door KI moeten we niet vergeten ons af te vragen wie KI definieert – en wat dat ons oplevert: een zorgzame en creatieve KI of een bevooroordeelde en gevaarlijke?

Panelgesprek
90min

THE TROUBLE WITH BEING BORN WITH Q&A

Ingetogen, intelligente en provocactieve sci-fi uit Oostenrijk. Regisseur Sandra Wollner won in 2020 de Special Jury Award op het filmfestival van Berlijn.

Feature, 94min
Duitsland, Oostenrijk, 2020
Duits (Engels ondertiteld)
Regisseur: Sandra Wollner

ABSOLUTE DENIAL + Q&A + VOORFILM: HEART OF GOLD

Even gestoorde als geniale programmeur wordt geconfronteerd met een intelligente en gevaarlijke kunstmatige intelligentie in een glorieuze old school animatiefilm over een niet al te verre toekomst.

Feature + voorfilm, 78min
Groot-Brittannië, 2021
Engels
Regisseur: Ryan Braund

CODED BIAS

Een schokkende ontdekking over gezichtsherkenning is het beginpunt voor een aangrijpende documentaire over de menselijke tol die geëist wordt door kunstmatige intelligentie.

Feature, 90min
VS, China, Groot-Brittannië, 2020
Engels
Regisseur: Shalini Kantayya

EMPTY BODY + THE RECYCLING MAN + THE SIXTH UNIT

Het brein van een overleden zoon wordt tot leven gewekt door kunstmatige intelligentie in een scherpzinnige, maar ook ontroerende sciencefictionfilm die vragen stelt over identiteit, familie en vrije wil.

Feature, 52min
Zuid-Korea, 2020
Koreaans (Engels ondertiteld)
Regisseur: Kim Ui-seok

LAPSIS

Ray krijgt een baan als kabellegger voor een kwantumtechnologiebedrijf in deze coole anarchistische variatie op Black Mirror.

Feature, 104min
VS, 2020
Engels
Regisseur: Noah Hutton