Geesten en Demonen in de Indonesische genrefilm
In dit programma kijken we naar de manier waarop mythen, demonen en geesten uit de Indonesische folklore een rol spelen in fantastische filmcultuur.

Horror heeft een lange geschiedenis in de Indonesische cultuur – in literatuur, comic books en film.
Tijdens het autoritaire bewind van Soeharto (1966-1998) was horror een populair genre, dat onder strenge censuur stond. Rond de eeuwwisseling volgde een heropleving van de filmindustrie. Ook nu is horror razend populair en beslaat het genre een derde van de totale filmproductie.
In deze recente bloeiperiode geeft het gebruik van elementen uit de Indonesische folklore de films een duidelijk nationale signatuur en draagt het bij aan het vestigen van een nieuw nationaal bewustzijn. Voormalige koloniale gebouwen worden een geliefde setting voor Indonesische horrorfilms. Hiermee vormen de films niet alleen een staalkaart van lokale mythen, demonen en geesten, maar rekenen ze ook af met de oude kolonisator.
In ons themaprogramma verkennen we de lokale mythen als onderdeel van de Indonesische genrefilm aan de hand van een filmprogramma en kijken we ook naar de bredere culturele context, met comics, games, beeldende kunst en muziek.

Mythen van de Wereld in de OBA. Geesten en demonen in Indonesië

In het najaar van 2021 organiseert Imagine, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam, een speciaal themaprogramma als onderdeel van het Mythen van de Wereldprogramma. Geesten en demonen uit voormalig Nederlands-Indie

Zo kijken we, aan de hand van een avond over De Stille Kracht, de beroemde en tijdloze roman van Louis Couperus uit 1900 en de even beroemde televisieserie uit 1974, naar de koloniale fascinatie voor de Guna Guna, Zwarte Magie, onder Indische families bekend onder de naam Stille Kracht. Na de integrale vertoning op groot doek van de serie volgt een panelgesprek met een aantal direct betrokkenen, schrijvers en kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit werk en de vermeende Oosterse magie en mystiek.

Door middel van film, theater, schaduwspel, muziek en nagesprekken besteden we in dit najaarsprogramma uitgebreid aandacht aan de geesten -en demonenwereld in de oorspronkelijke Indonesische mythen en verhalen en de botsing met de koloniale overheersende cultuur. Of zoals in de aankondiging van de zeer succesvolle toneelbewerking van De Stille Kracht door Ivo van Hove uit 2015 stond: “de botsing tussen de rationele en bureaucratische Nederlandse cultuur en de verholen magische en mysterieuze cultuur van Java”.

Hou de website in de gaten voor het uiteindelijke programma, de tijden en de locaties.

SATAN’S SLAVES

Een gezin dat geplaagd wordt door de geest van de overleden moeder, wordt uiteindelijk gedwongen een leger zombies te bevechten in dit bloedstollende familiedrama.

 

Feature, 106min
Indonesië, 2017
Indonesisch (Engels ondertiteld)
Regisseur: Joko Anwar

THE QUEEN OF BLACK MAGIC

In een afgelegen weeshuis maakt het verleden jacht op het heden in deze uitzinnige en bij vlagen hilarische bovennatuurlijke body count-extravaganza.

 

Feature, 99min
Indonesië, 2019
Indonesisch (Engels ondertiteld)
Regisseur: Kimo Stamboel

MANGKUJIWO

Twee jonge vrouwen dreigen vermalen te worden in de machtsstrijd tussen twee vijanden in deze pittige oosterse cocktail van horror, bijgeloof, melodrama en mythologie.

Feature, 109min
Indonesië, 2020
Indonesisch (Engels ondertiteld)
Regisseur: Azhar Kinoi Lubis

TALKSHOW INDONESIA

Het gebruik van lokale folklore in de recente Indonesische fantastische film maakt deel uit van een bredere culturele beweging, die we in deze talkshow onder de loep nemen.

Talkshow, 90min