Aan de hand van een themaprogramma over DE STILLE KRACHT, de beroemde en tijdloze roman van Louis Couperus uit 1900 en de even beroemde televisieserie uit 1974, kijken we vandaag naar de koloniale fascinatie voor de Guna Guna, Zwarte Magie, onder Indische families bekend onder de naam Stille Kracht. Na de integrale vertoning van de televisieserie volgt een avondprogramma met een bijzondere filmvertoning en een panelgesprek met een aantal schrijvers en kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit werk en de vermeende Oosterse magie en mystiek.

THEMAPROGRAMMA

De Stille Kracht
Vrijdag 29 oktober
OBA Oosterdok – OBA Theater
14:00 – 18:00 uur
integrale vertoning TV serie

tickets:
normaal: 5,00
OBA pas en Stadspas: 2,50

Themaprogramma:
De Stille Kracht
Vrijdag 29 oktober
20:00 – 22:00 uur
OBA Oosterdok – OBA Theater
avondprogramma

tickets:
normaal: 12,50
OBA pas en Stadspas: 6,25

DE STILLE KRACHT INTEGRALE VERTONING

De Stille Kracht is het legendarische tv-spel van Walter van der Kamp, naar de beroemde roman van Louis Couperus. In de hoofdrollen schitteren onder meer Pleuni Touw, Bob de Lange, Willem Nijholt, Caro van Eyck en Hans Dagelet. Met muziek van Tonny Eyk.

In het broeierige Nederlands Indië wordt de Europeaan geplaagd door wat de Javanen ‘de stille kracht’ noemen: een combinatie van tropische magie, oosterse ondoorgrondelijkheid en wederzijds onbegrip. De resident van het eiland, zijn zoon, dochter en verleidelijke vrouw vallen langzaam maar zeker ten prooi aan deze mysterieuze stille kracht.

De serie is een groot succes. Miljoenen kijkers volgen in 1974 het verhaal over het verval van de Hollandse kolonie in Nederlands-Indië en de wraak van ‘de stille kracht’. Vooral de sfeer in de serie, met oog voor typisch Indische details, spreekt de kijkers aan. De acteurs waanden zich daadwerkelijk in Nederlands-Indië.

Velen zullen zich de serie vooral herinneren door de pikante naaktscènes: Pleuni Touw verschijnt als eerste actrice helemaal naakt op de Nederlandse televisie.

Dit programma is onderdeel van het themaprogramma Mythen van de Wereld. Geesten en demonen in Indonesië van het Imagine Film Festival 2021.

DE STILLE KRACHT AVONDPROGRAMMA

Onder leiding van Ricci Scheldwacht, schrijver, journalist, eindredacteur van het Indische magazine Moesson en de Indische glossy PINDA* spreken we met Kester Freriks, journalist en schrijver van onder andere Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût 1888-1962. “Als geen andere schrijver heeft Maria Dermoût de onvergetelijke schoonheid en de wreedheid, betovering en dreiging, geheimzinnige machten en magie, het goed en het kwaad van de Indische archipel beschreven’, aldus de flaptekst.

We vertonen de splinternieuwe korte film HANTU (19 minuten) van de jonge Indische filmmaker Kim Kokosky Deforchaux. Indische weduwe Lies slijt haar oude dag in haar flatje, bellend met en soms kokend voor haar volwassen zoon Eddy. ’s Nachts wordt ze echter geplaagd door demonen uit haar verre, doch roerige, verleden in Nederlands-Indië, een verleden waar ze haar zoon liever niet mee belast.

Na de vertoning gaat Ricci Scheldwacht in gesprek met Kim Kokosky over de invloed van DE STILLE KRACHT op zijn film.

Ook praten we met een van de meest vooraanstaande scenarioschrijvers van Nederland, Hugo Heinen. Heinen begon in het theater (speelde, schreef en regisseerde], maar schreef vanaf 1975 vrijwel uitsluitend voor televisie en speelfilm. Succesvolle televisieseries waren onder andere : Sanne, Titaantjes, De Zomer van ’45, Pleidooi [initiator, schrijver, editor] en Oud Geld [naast Maria Goos]. De laatste twee series ontvingen kort na elkaar de Nipkowschijf van de gezamenlijke tv-critici. Speelfilms waren onder meer: Off Screen, Stella’s oorlog, Nova Zembla, Tonio.  Heinen schreef ook het scenario voor de recente en bejubelde televisieserie I.M. onder regie van Michiel van Erp, een bewerking van het boek van Connie Palmen over haar relatie met schrijver Ischa Meijer. Hugo Heinen was vanaf het begin betrokken bij de televisieserie De Stille Kracht van Walter van der Kamp en geeft ons vanavond een smakelijk inkijkje in de keuken van de televisiebewerking van het boek van Couperus.

 

Dit programma is onderdeel van het themaprogramma Mythen van de Wereld. Geesten en demonen in Indonesië van het Imagine Film Festival 2021.