Censor
Vrijdag 29 oktober
19:00 uur
LAB111

censor

Een horrorfilm gebaseerd op haar traumatische verleden stelt een filmcensor op de proef. Door de jaren tachtig-setting smullen voor de echte horrorfan.

 

Enid werkt bij de Britse filmkeuring. Het zijn de jaren tachtig, het tijdperk van de zogeheten video nasties. Op een dag ziet zij een horrorfilm die een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd bijna exact kopieert. Gebukt onder een schuldgevoel gaat zij op onderzoek uit. Al snel vervaagt de grens tussen horror en trauma.

 

In haar debuutfilm legt de Welshe regisseur Prano Bailey-Bond een verband tussen de publieke verantwoordelijkheid van de filmkeuring (toen nog de filmcensuur) die het publiek moet beschermen, en de persoonlijke plicht om te zorgen voor degenen die het dichtst bij je staan. In een gedetailleerd en gelaagd scenario weet zij die morele vraag slim uit te spelen. Dit alles ook nog eens vormgegeven in een schitterend grauwe reconstructie van de Britse jaren tachtig, met zijn verlopen gebouwen en treinen, de dreigende straten vol graffiti en morsige videotheken die verboden VHS-titels onder de toonbank verkopen. Alleen daarom al smullen voor de echte horrorfan.

 

Groot-Brittannië, 2021
Engels

Regisseur: Prano Bailey-Bond
Cast: Michael Smiley, Niamh Algar, Nicholas Burns, Sophia La Porta, Vincent Franklin