Waargebeurd


<!--  this file is used to correctly display diacritic characters !-->

Keira La-Janisse

Documentaires doen het dit jaar opvallend goed op Imagine, met als uitschieters Corman’s World en Superheroes. Maar ook With Great Power: The Stan Lee Story krijgt de handen op elkaar, en dat voor een ‘super’bescheiden productie die zelfs voor festivals uitsluitend op dvd beschikbaar is.

Opvallendst is het hoge waarderingscijfer voor Eurocrime!, over een typische Italiaanse jaren-zeventig-variant van de harde politiefilm: de poliziottesco. De Amerikaan Mike Malloy werkte zo’n vier jaar aan de documentaire, raakte onderweg zijn computerbestanden kwijt en liep tegen uitzinnige financiële eisen aan van sommige te interviewen betrokkenen. ‘U wilt weten hoe ik toen en toen die en die film draaide? Mag ik dan eerst even 10.000 dollar toucheren?’

Die laatste twee weetjes komen van producente Kier-La Janisse, die Malloy op Imagine vervangt als gast, maar de afwezigheid van de maker zelf ruimschoots compenseert met fijne anekdotes. Zoals over het vriendschapsverzoek aan haar op MySpace van acteur Chris Mitchum, zoon van Hollywoodlegende Robert Mitchum en zelf een van de grotere namen uit de hoogtijdagen van de poliziottesco. Kier-La vertrouwde het niet en voelde Mitchum uitgebreid aan de tand over de meest obscure feitjes. Mitchum bleek ‘the real thing’ en komt ook uitgebreid aan het woord in Eurocrime!

Dat is dan weer het voordeel van een festival: je komt er altijd een stuk wijzer uit dan je er in ging. Met een hoofd vol (soms) nutteloze, maar o zo vermakelijke feitjes.

Phil van Tongeren