The Artist


<!--  this file is used to correctly display diacritic characters !-->

Regisseur Richard Raaphorst kon na een lange, moeizame aanloop eindelijk zijn debuutfilm realiseren. Een paar weken geleden klonk op de Tsjechische set van Frankenstein’s Army voor de laatste maal ‘It’s a wrap!’

Niet iedereen weet dat Richard ook een virtuoos tekenaar is. Ooit werkte ik met hem samen aan een korte film rond spookachtige gebeurtenissen in een doodgewoon rijtjeshuis. Ik stuurde hem per e-mail delen van het scenario, waarop Richard bijna per ommegaande met schitterende storyboardtekeningen antwoordde. Er onstond een magische dynamiek tussen tekst en beeld, waarbij zijn tekenwerk het verhaal nieuwe impulsen gaf. Dat de film uiteindelijk niet werd gemaakt, doet aan mijn warme herinneringen aan de samenwerking niets af.

Op donderdag 19 april ontvangt Imagine Jim Cornish, verantwoordelijk voor de storyboardtekeningen van twee Batmanfilms, vier Harry Potters en nog een handvol grote studioproducties. Zouden de regisseurs waarmee Cornish werkt eenzelfde symbiose ervaren in de wisselwerking met diens visuele genie? Of ligt er al zoveel vast dat de artistieke bewegingsvrijheid aan beide kanten minimaal is?

Wie Cornish’ werk ziet, vraagt zich af waarom de tekenaar nog geen eigen stripserie heeft, met een 50/50-machtsverhouding tussen tekenaar en schrijver. En of hij, zoals Richard Raaphorst, niet zelf eens achter de camera zou willen staan.

Het antwoord ligt misschien besloten in het karakter van de Brit. Die niets liever doet dan de hele dag tekenen, en nauwelijks lijkt te geven om persoonlijke roem. We gaan het hem straks in ieder geval vragen.

Phil van Tongeren