Black Tulip Award voor Coherence

Coherence

De 30ste editie van Imagine sloot af met een waar prijzencircus. De winnaars: het Amerikaanse Coherence en (eveneens uit de VS) Cheap Thrills, het Duitse Der Samurai en het Zweedse Reset en het Nederlandse Looking for Laika. De publieksfavoriet en daarmee winnaar van de Syfy Silver Scream Award is Jodorowsky's Dune

De Black Tulip-jury, bestaande uit Bor Beekman (journalist), Wim Castermans (programmeur Offscreen) & Hedwig van Driel (journalist), kende de Black Tulip Award toe aan Coherence van James Ward Byrkit (VS, 2013). Uit het juryrapport: “Films die je als 'mindfuck' kan omschrijven, verzanden vaak in zielloos puzzelwerk. Coherence doet het echter feilloos, door het intrigerende concept van parallelle universums te behandelen maar het daarbij onvermijdelijke puzzelwerk eigenlijk bijkomstig te laten. Bijzonder is ook dat deze lowbudgetfilm genoeg heeft aan op de mumblecore-leest geschoeide gesprekken aan een eettafel, een kartonnen doos en een stel glowsticks, om het beeld van oneindig veel werelden op te roepen: een dubbele verdienste van regisseur James Ward Byrkit, want die stond ook in voor het spitse script.”

De Méliès-jury, bestaande uit regisseurs Sacha Polak, Iván López Núñez en Camiel Schouwenaar kende de Méliès d’Argent 2014 voor de Beste Europese Fantastische Film van Imagine toe aan Der Samurai van Till Kleinert (Duitsland, 2013).
Uit het juryrapport: “Deze afstudeerfilm, gemaakt met weinig budget en medegefinancierd middels crowdfunding, voelt als een volwassen vertelling. Op een originele manier weet de maker de genres: thriller, horror, coming of age en zélfs Samuraifilm te combineren tot een persoonlijke film. De regisseur weet dit spannende kat-en-muis-spel beheerst op te bouwen en vliegt nergens uit de bocht.De dansscène aan het einde van de film vond de jury unaniem onvergetelijk.”

De MovieZone Imagine Award van de jongerenjury bestaande uit Axel Vreken, Anna-Elyse Witvoet, Maricha de Graaff en Melissa Lagerwaard ging naar Cheap Thrills van E.L. Katz (VS, 2013). Uit het juryrapport: “Deze heftige film maakte bij ons allemaal veel los. Vooral over de acteerkunsten van de hoofdrolspeler waren we zeer onder de indruk. Door het handheld-camerawerk lijkt het alsof we er echt bij zijn en voelen we de angst en machteloosheid van de hoofdpersoon echt. Door de art-direction en het koude kleurgebruik worden we volledig opgeslokt in de kille atmosfeer.”

De Méliès d’Argent voor Beste Korte Europese Fantastische Film (jury: Anton Damen en Barend de Voogd), ging naar Reset van Marcus Kryler and Fredrik Åkerström (Zweden, 2013). Uit het juryrapport: “Wat begint als een soort kostuumdrama in een klein huisje tussen de velden, wordt met de minuut mysterieuzer. De fotografie is om je vingers bij af te likken. Het eenzame, maar kordate meisje in de hoofdrol is prachtig gecast. Je hoopt dat ze haar vader zal hervinden. Dat ze de sleutel ontdekt. De code kraakt. Ook al wordt het snel steeds enger en weet je niet meer wie je kunt vertrouwen.”

De Time Capsule Award voor beste online festivaltrailer ging naar Looking for Laika van TheVideoMatic. Uit het juryrapport: “...een trailer, dat het Fantastic Science-thema op originele wijze verbeeldde en dat de kijker, helemaal in de sfeer van het festivalaffiche, naar een andere wereld transporteerde en waaruit blijkt dat Imagine een universele aantrekkingskracht geniet. De animatie is professioneel én eigenzinnig, en het uitgekiende sounddesign met prachtige piepjes en bliepjes maakt de boodschap helemaal af.” Looking for Laika bleek ook de favoriete Time Capsule van het festivalpubliek.

De publieksfavoriet en daarmee winnaar van de Syfy Silver Scream Award is Jodorowsky's Dune. 

Nieuws